یائسگی چیست؟

یائسگی یکی از مراحل مهمی است که اغلب زنان در سنین میانسالی تجربه می‌ کنند، یائسگی به معنای توقف دائمی قاعدگی است و به این واسطه تغییرات وسیع در بدن فرد اتفاق افتاده که گاهاً می‌ تواند منجر به برهم خوردن تعادل هورمونی شود.

در فاصله سنی ۴۵ تا ۵۵ سالگی اغلب بانوان یائسگی را تجربه می‌ کنند اما چنین تغییراتی به یکباره اتفاق نمی‌ افتد و به مرور زمان و در طی ماه‌ ها و گاهاً سال‌ های متوالی علائم پدیدار شدن یائسگی را متوجه میشوید.

میانگین سنی قطع قاعدگی برای اغلب بانوان ۵۰ سالگی در نظر گرفته میشود اما ممکن است در طی سال‌ های پیش از یائسگی با قطع موقت پریود و برهم خوردن نظم آن مواجه شده که البته جابجایی میزان هورمون‌ ها وضعیت بدن را کمی تغییر می‌ دهد.

با نزدیک شدن به دوره یائسگی میزان هورمون استروژن تولید شده از تخمدان‌ ها محدودتر میشود، اما به مرور زمان هر چقدر که فرد به یائسگی نزدیک‌ تر میشود محدودیت تولید استروژن به حداکثر رسیده و تا جایی پیش می‌ رود که تولید آن از طریق تخمدان‌ ها متوقف میشود، در ادامه پریود نیز قطع شده و شانس بارداری افراد به صفر می‌ رسد.

اما یائسگی تنها برای بانوانی که به سنین میانسالی می‌ رسند نیست بلکه ممکن است افراد در سنین جوانی برای حفظ سلامت بدن و دیگر قسمت‌ های رحم مجبور شوند که ضمن انجام جراحی تخمدان‌ ها را برداشته و از ناحیه لگن خارج می‌ کنند این افراد به یکباره و با شدت بیشتری کاهش میزان هورمون‌ ها و قطع آنها را تجربه می‌ کنند و به ناچار وارد دوره یائسگی میشود.

شایع‌ ترین علائم یائسگی را در ادامه مطلب برایتان خواهیم گفت، البته با رعایت نکات مراقبتی می‌ توانید این دوره حساس را به سلامت سپری کرده و با وجود تغییرات وسیع در بدن آسیب‌ ها و مشکلات کمتری را تجربه خواهید کرد.

مطالعه بیشتر  بهترین متخصص زنان و زایمان

علائم یائسگی

علائم یائسگی

علائم یائسگی

زمانی که به یائسگی نزدیک میشوید علائمی در بدن پدیدار میشود که عموماً حال افراد را نامتعادل کرده و وضعیت بدن را تغییر می‌ دهد، تمامی بانوانی که وارد دوره یائسگی میشوند نسبت به برخی از حالات شاکی بوده و عموماً با برهم خوردن کیفیت خواب حال نامساعدی را در طی روز خواهند داشت هر چند که ممکن است این افراد به دلیل گرگرفتگی محدودیت‌ های بیشتری را متحمل شده و عموماً در فصول گرم سال مشکلات زیادی برای آنها رخ می‌ دهد.

اما اولین و مهمترین نشانه یائسگی بی‌ نظمی در قاعدگی است، ممکن است افراد به صورت چند ماه متوالی قاعدگی را تجربه نکرده و پس از آن به یکباره با قاعدگی و پریودهای شدید مواجه میشوند این بی‌ نظمی و برهم خوردن تعادل بدن از نشانه‌ های یائسگی می‌ باشد که البته خارش شدید در ناحیه تناسلی هم از نشانه‌ های یائسگی به شمار می‌ آید.

همانطور که گفته شد با آغاز یائسگی تغییرات بسیار زیاد و البته محسوس در بدن اتفاق می‌ افتد این مسئله باعث میشود تا افراد با حالت‌ هایی مانند افسردگی مواجه شده و این بی‌ حالی و عدم توانایی جسمی و ذهنی برای انجام امورات مختلف می‌ تواند آنها را با افسردگی‌ های شدیدتر مواجه کند.

اما اگر بخواهیم به مهمترین علائم یائسگی بپردازیم باید به تعریق شبانه‌ ای اشاره کرد که افراد بدون دلیل به آن مبتلا میشوند این مسئله باعث اختلال در خواب شده و فرد با گرگرفتگی مواجه میشود، این مسئله باعث میشود تا با کاهش کیفیت خواب، افراد در تمام روز احساس خستگی و کسل بودن داشته و به همین دلیل است که کیفیت زندگی فرد کاهش می‌ یابد.

از دیگر علائم یائسگی باید به خشکی واژن اشاره کرد، به مرور زمان این افراد در برقراری رابطه جنسی با مشکل مواجه شده و کمتر شدن کیفیت روابط به مرور زمان بر زندگی زناشویی فرد اثر می‌ گذارد، گاهی اوقات این افراد با نوسانات خلقی مواجه شده و تحریک پذیری بیشتری خواهند داشت.

مطالعه بیشتر  عفونت های واژن چیست؟

از دیگر نشانه‌ های یائسگی که کمتر کسی به آن توجه می‌ کند این است که در پی تغییرات هورمونی افراد با حواس پرتی مواجه میشوند و ممکن است تمرکز خود را از روی جزئیات برداشته و کاملاً نسبت به برخی از مسائل بی‌ توجه به نظر می‌ رسند.

اما خشک شدن پوست و پدیدار شدن آکنه از دیگر نشانه‌ های یائسگی است به خاطر داشته باشید که در دوران یائسگی بانوان بیش از هر زمان دیگری نسبت به عوامل آلرژی‌ زا ضعیف‌ تر شده و ممکن است حتی اگزما و آسیب‌ های پوستی شدید را تجربه نمایند.

نکاتی در مورد یائسگی

همه بانوان با آغاز سن میانسالی سعی دارند آگاهی خود را نسبت به یائسگی افزایش داده تا در صورت مواجهه با این پدیده طبیعی با آمادگی بیشتر بتوانند از سلامت خود مراقبت کنند تا این دوره حساس را به سلامت سپری کنند.

در دوره یائسگی و با مشاهده علائم مهم آن از جمله قطع موقت پریود حتماً به پزشک مراجعه کنید، متخصصان فعال در این زمینه می‌ توانند با انجام آزمایشات و چکاپ‌ های دقیق فاکتورهای مختلف را ارزیابی کرده و متوجه میشوند که چطور باید کمبود بدن را جبران کنند.

اولین قدم برای کنترل چنین شرایطی هورمون درمانی است، متخصصان میزان هورمون‌ هایی که به حداقل می‌ رسد را به واسطه دارو درمانی به بدن رسانده و وضعیت هورمون‌ های مهم از جمله استروژن را به ثبات می‌ رسانند.

ناگفته نماند که کاهش هورمون استروژن ریسک حملات قلبی و سکته را افزایش می‌ دهد، تغییرات هورمونی مربوط به دوره یائسگی ارتباط مستقیمی با تجزیه و ضعیف‌ تر شدن استخوان‌ ها دارد به همین دلیل است که بانوان اگر به پوکی استخوان مبتلا شوند بعد از یائسگی روند گسترش آسیب را سریع تر طی می‌ کنند و ممکن است درد زیادی را در مفاصل و استخوان‌ ها تجربه نمایند.

اما از نکات مهمی که ممکن است بانوان نسبت به آن بی‌ اطلاع باشند این است که هورمون درمانی یک روش موثر برای کاهش علائم یائسگی است، حتی در مواردی اگر افراد با یائسگی زودرس مواجه باشند با مصرف هورمون می‌ توانند شرایط بدن را به تعادل برسانند و یائسگی را به تاخیر خواهند انداخت.

مطالعه بیشتر  کیست تخمدان چیست؟

اما نکته این است که اگر از داروهای ضد بارداری استفاده می‌ کنید با شروع هورمون درمانی باید مصرف آنها را متوقف کرده تا این داروها با یکدیگر تداخل نداشته باشند و تاثیر هورمون درمانی را خیلی زود مشاهده خواهید کرد.

اما زمانی که متخصصان مصرف استروژن را در دوره یائسگی آغاز می‌ کنند این نکته را هم در نظر می‌ گیرند که در این شرایط احتمال ابتلا به سرطان آندومتر نیز وجود دارد، معمولا هورمون درمانی برای بانوان زیر ۴۰ سال استفاده میشود زیرا این افراد اگر با یائسگی زودرس مواجه شوند سیستم بدن خیلی زود کارکرد طبیعی خود را از دست داده و به نوعی می‌ توان گفت که سلامت بخش‌ های مختلف از جمله سیستم اسکلتی نیز پس از آن به خطر می‌ افتد.

با این حال مهم است که با روش‌ های موثر و تحت نظر پزشکان برتر از یائسگی زودرس جلوگیری کرده و در صورت بروز یائسگی در سنین مناسب حتماً با دارو درمانی از گسترش آسیب‌ های احتمالی و علائم شدید آن جلوگیری کنید.

اگر در کنار مصرف انواع هورمون در دوره یائسگی دچار خونریزی یا لکه بینی شدید میشوید باید مصرف آهن را در برنامه خود گنجانده تا مبادا به این واسطه با کم خونی نیز مواجه شوید.

یائسگی یک فرایند طبیعی است که عموماً نمی‌ توان از بروز آن جلوگیری کرد، اما مهم است که بانوان یائسگی را یک مسئله جدی دانسته و در صورت مواجهه با این مسئله حتماً از مکمل‌ هایی مثل کلسیم استفاده کنند.

کلسیم به تقویت استخوان‌ ها کمک کرده و مانع از کاهش تراکم استخوان میشود، به یاد داشته باشید که یائسگی یک موقعیت بسیار مهم و حساس است و هرگونه کوتاهی در این مورد می‌ تواند در کوتاه مدت فرد را با آسیب‌ ها و بیماری‌ های وسیع و اغلب جبران ناپذیر مواجه کند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *