بهترین تغذیه در دوران بارداری
با آغاز دوره بارداری بانوان با این مسئله مواجه هستند که چطور باید از سلامت خود مراقبت کنند تا روند رشد جنین به سلامت و بدون اختلال سپری شود.
مهم است بدانید که وضعیت مادر با سلامت جنین ارتباط مستقیم دارد به همین دلیل بانوان باید در این دوره حساس تحت نظر پزشک از سلامت خود مراقبت کرده و انواع مکمل ها را با دوز مناسب مصرف نمایند.
اما در کنار این مکمل ها افراد باید رژیم غذایی خود را اصلاح کرده و برخی از انواع مواد غذایی را بیشتر و برخی دیگر را کمتر مصرف کنند.
بانوان باردار موظفند که در دوره بارداری انواع خوراکی های سالم، مقوی و البته متنوع را مصرف کنند گوشت قرمز، ماهی و تخم مرغ در صورت پخت کامل برای بانوان مناسب است.
فراموش نکنید که مجاز به مصرف ماهی های حاوی جیوه نبوده و بهتر است که در طی هفته دو مرتبه از این مواد استفاده کنید.
انواع میوه ها و سبزیجات برای حفظ سلامت مادر و کارکرد درست سیستم گوارشی مناسب است بهتر است که سبزیجات را با حساسیت بالا شستشو داده و در روز حداقل ۳ تا ۵ واحد میوه مصرف کنید.
مصرف کلسیم هم به صورت خوراکی و هم به صورت مکمل برای بدن مادر و جنین نیاز است.
بانوان باید حداقل ۴ واحد لبنیات در طی روز مصرف کرده و بهتر است که لبنیات پاستوریزه را تهیه نمایید،زیرا لبنیات محلی ممکن است حاوی باکتری هایی باشد که باعث ایجاد عفونت می شوند.
مصرف شکر و کافئین به نوعی در دوره بارداری ممنوع است بهتر است به جای شیرین کننده های مصنوعی از خوراکی هایی مثل خرما استفاده کنید و مصرف کافئین را تا حد ممکن کاهش دهید.
در طی روز می توانید نهایتاً از دو فنجان چای استفاده کرده و بهتر است که مصرف قهوه را متوقف کنید.
بانوان در دوره بارداری باید بیش از قبل از مایعات استفاده کنند آب آشامیدنی سالم و انواع آبمیوه های طبیعی در دوره بارداری به سلامت بدن مادر کمک می کند و هیدرات نگه داشتن بدن از گرفتگی های عضلانی و بروز یبوست پیشگیری خواهد کرد.
با این حال توصیه مهمی که به همه بانوان باردار می شود این است که در دوران بارداری نباید مصرف پروتئین را فراموش کنند علاوه بر گوشت قرمز و گوشت ماهی انواع آجیل، پنیر، حبوبات و کره بادام زمینی منبع خوبی از پروتئین هستند که با مصرف آنها می توانید نیاز بدن را تامین کنید.
ورزش در بارداری
اگر دوره بارداری به سلامت سپری شود و محدودیتی برای بانوان ایجاد نشود افراد می توانند با انجام تمرینات ورزشی تحت نظر متخصصان به سلامت و حفظ مقاومت بدن کمک کرده و دوره بارداری را آسان تر و با آسیب های کمتر و ضعف محدودتر سپری خواهند کرد.
از مهم ترین فواید ورزش در بارداری می توان به بهبود وضعیت روحی مادر اشاره کرد، همچنین مشکلاتی که ممکن است در ماه های بالاتر اتفاق بیفتد برطرف شده و افراد کمتر دچار درد کمر و درد لگن خواهند شد.
ورزش در دوره بارداری فواید بسیار زیادی دارد اگر بانوان تمرینات را به درستی و با دامنه حرکتی مناسب انجام دهند، نه تنها فشاری به بدن وارد نمی کند بلکه برای کنترل وزن آنها مناسب است و البته باعث کاهش احتمال ابتلا به دیابت بارداری می شود.
با انجام تمرینات ورزشی احتمال ابتلا به فشار خون کاهش پیدا کرده و افراد در سلامت کامل می توانند این ۹ ماه را سپری کنند.
از کاربردی ترین تمرینات ورزشی برای دوره بارداری می توان به یوگای حاملگی اشاره کرد، البته پیاده روی در سطوح صاف، شنا، تمرینات کگل و دوچرخه ثابت تمرینات موثر و بی خطری برای دوره بارداری هستند.
ماساژ در دوره بارداری باعث بهبود کیفیت خواب مادر می شود، درد کمر و لگن را کاهش داده و هرگونه استرس و گرفتگی های عضلانی برطرف می شود.
اما فراموش نکنید که ماساژ دوره بارداری برای همه افراد مناسب نیست بانوان در صورت داشتن حالت تهوع و استفراغ بهتر است که ماساژ نگیرند و اگر در معرض زایمان زودرس قرار دارند ماساژ برای آنها مناسب نخواهد بود.
در سه ماهه اول بارداری انجام ماساژ توصیه نمی شود و بهترین زمان برای این فرایند سه ماهه دوم حاملگی است، اگر تمایل به دریافت ماساژ دارید فراموش نکنید که نباید به هیچ عنوان بر روی شکم دراز بکشید، مسائل بهداشتی را رعایت کرده و از ماساژ دادن شکم خودداری نمایید.
بانوان در دوره بارداری مجاز به استفاده از روغن های معطر نیستند و بهتر است که بعد از ماساژ کمی استراحت کرده و فورا از جای خود بلند نشوید، برای انجام این نوع تمرینات یا ماساژ در دوره بارداری حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
مراقبت های دوره بارداری
همه بانوان موظفند که قبل از اقدام به بارداری به پزشک مراجعه کرده تا نکات کلیدی و مهم را انجام دهند، مصرف برخی از انواع مکمل ها مثل فولیک اسید پیش از دوره بارداری الزامی است و از نقص های مادرزادی و اختلال در سیستم عصبی نوزاد جلوگیری می کند.
اما این نوع مراقبت ها تنها به این دوره کوتاه ختم نمی شود بلکه باید بعد از بارداری تحت نظر پزشک قرار گرفته و در فاصله زمانی معین شده برای چکاپ ها و بررسی های دقیق به مراکز مربوطه مراجعه کنید.
قبل از آغاز دوره بارداری بانوان آزمایشاتی را انجام می دهند که پزشک از وضعیت جسمانی آنها مطلع می شود انواع بیماری های زمینه مشخص شده و کنترل آسیب ها آغاز می گردد.
اما این نوع مراقبت ها با حساسیت بیشتر در دوره بارداری هم ادامه خواهد داشت، بانوان موظفند که بیماری های مزمن را کنترل کرده و مشکلاتی مثل دیابت، فشار خون، تیروئید و هرگونه بیماری های جنسی را به پزشک اطلاع دهند تا در صورت نیاز شرایط برای کنترل آنها فراهم شود.
اگر بانوان قبل از دوره بارداری و حتی در حین آن با مشکلاتی مثل کم خونی، فشار خون، کم کاری تیروئید یا اختلال تشنج مواجه باشند باید پیش از بارداری اقدامات لازم برای کنترل و درمان آنها انجام شود و در طی دوره بارداری پزشک به این مسائل توجه ویژه ای خواهد داشت.
شایع ترین مشکلات بارداری
اگر بانوان پیش از آغاز بارداری چکاپ ها و مراقبت های خواسته شده توسط پزشک را انجام دهند، قطعا مشکلات جزئی تری را در دوره بارداری متحمل خواهند شد.
یکی از مشکلات شایعی که ممکن است بانوان با آن مواجه شوند کم خونی است.
با استفاده از جداول مخصوص اعدادی تعیین شده را برای سطح هموگلوبین در نظر گرفته که هرگونه کاهش یا افزایش هموگلوبین می تواند آنها را از بروز کم خونی مطلع کند.
یبوست اختلال دیگری است که بسیاری از بانوان در دوره بارداری تجربه می کنند.
یبوست به این معناست که روده ها عملکرد نامناسبی داشته و دفع مدفوع به کندی پیش می رود.
این مسئله باعث ایجاد درد و انقباضات بیشتر در ناحیه شکم شده و به مرور زمان حال نامساعد را به همراه می آورد.
بانوان موظفند که در طی روز حداقل ۸ لیوان آب مصرف کرده و به طور مرتب میوه های تازه و انواع ملین را مصرف نمایند.
مشکل دیگری که برخی از بانوان با آن مواجه می شوند پیکا نام دارد.
این عارضه به این معناست که افراد تمایل به مصرف موادی دارند که ارزش خوراکی نداشته و به نوعی مواد غذایی به حساب نمی آید، این افراد اغلب در پی کمبود آهن، زینک، کلسیم و پتاسیم به پیکا مبتلا می شوند.
سوزش سر دل مشکل دیگری است که اغلب افراد در سه ماهه سوم بارداری تجربه می کنند.
اگر بانوان وعده های غذایی را کوچک تر کنند و تعداد دفعات آن را افزایش دهند قطعاً با این مسئله مواجه نشده و حال جسمانی بهتری خواهند داشت.
از مهم ترین دلایل سوزش سر دل باید به مصرف کافئین و نوشیدنی های گازدار اشاره کرد، البته انواع مرکبات، گوجه فرنگی، غذاهای پرچرب و تند مهم ترین عامل سوزش سر دل هستند.
تقریبا ۹۰ درصد بانوان در دوره بارداری تا هفته ۲۰ تهوع و استفراغ را تجربه می کنند این مسئله به عوامل ژنتیکی و تغییرات هورمونی بستگی دارد، بانوان می تواند با مراقبت بیشتر و عمل به توصیه های گفته شده توسط پزشک این حالات را برطرف کنند.
بانوانی که با تهوع و استفراغ صبحگاهی مواجه هستند یا در طی روز با این مسئله مواجه می شوند، می توانند همه مکمل ها به جز اسید فولیک را موقتاً قطع کرده و نباید در برابر نور زیاد یا صدای بلند قرار بگیرند.
مصرف غذاهای سرد برای این افراد مناسب تر است و نباید به هیچ عنوان از خوراکی های محرک معده استفاده کنند.
بدون دیدگاه